Getsemansko bdijenje

Getsemansko bdijenje

U ime Oca, i Sina i Duha Svetoga.

1. “Tako dođe Isus s njima u predio zvan Getsemani i kaže učenicima: “Sjednite ovdje dok ja odem onamo pomoliti se”. I povede sa sobom Petra i oba sina Zebedejeva. Spopade ga žalost i tjeskoba. Tada im reče: “Duša mi je nasmrt žalosna. Ostanite ovdje i bdijte samnom!” i ode malo dalje, pade ničice moleći: “Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.” I dođe učenicima i nađe ih pozaspale pa reče Petru: “Tako, zar niste mogli jedan sat probdjeti samnom?” Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, volja, no tijelo je slabo”. Opet, po drugi put, ode i pomoli se: “Oče moj. Ako nije moguće da me čaša mine da je ne pijem, budi volja tvoja!” I ponovno dođe i nađe ih pozaspale, oči im se sklapale. Opet ih ostavi, pođe i pomoli se po treći put ponavljajući iste riječi. Tada dođe učenicima i reče im: “Samo spavajte i počivajte! Evo, približio se čas! Sin Čovječji predaje se u ruke grešničke!” (Matej, 26, 36-46)

Isus je rekao svetoj Margareti Mariji:

“Svake noći između četvrtka i petka, učinit ću te suučesnicom smrtnih muka, koje sam ja pretrpio na Maslinskoj Gori. Pridruži mi se u poniznoj molitvi, koju sam tada prikazao svome nebeskom Ocu. Stoga, između jedanaest sati i ponoći ustani i padni ničice. Učini to doslovno, da grešnicima isprosiš milost i tako umiriš Božji gnjev. Time ćeš bar malo ublažiti žalost koju osjetih kada su me moji učenici ostavili i kad sam se potužio što nisu mogli sa mnom bdjeti niti jedan sat”.

Pomolimo se: Gospodine Isuse, slavim Tvoje sveto Ime, započinjem ovo bdijenje u Tvoje ime, zazivajući Duha Svetoga da siđe u moju dušu,k ražari moje srce, ispuni moje misli, da mi da snage u ovoj molitvi. Sagibam koljena pred Tvojom svetom Prisutnošću, Gospodine, a proniknut Tvojom ljubavlju i milošću, svoje bdijenje prikazujem za sve one najmanje, najsiromašnije, najugroženije ovčice Tvoga stada – za nerođene. Ti si Stvoritelj, Otkupitelj i Posvetitelj, Ti si nas sve stvorio na svoju sliku i priliku i sve nas ljubiš istom, beskrajnom ljubavlju. Prije nego smo rođeni po svojim roditeljima, rođeni smo u Tvome Srcu! Ti si nas želio, Ti si za sve nas stvorio Svemir, Ti si zaljubljen u duše naše i želiš ih ljubiti kroz cijelu vječnost. Ti si našim roditeljima podario moć staranja, podijelio si se s njima svojom stvaralačkom snagom. Ti si odredio da plod ljubavi muškarca i žene – dijete, dođe u obitelji i narod baš uvijek kao dar i blagoslov. A mnogi to dijete ne žele, smatraju ga teretom, misle da imaju pravo prekinuti i njegov život, još u utrobi…Najsigurnije mjesto na svijetu postalo je stratište, mjesto progona i ubojstva. Utroba majke – pravo “svetište života” – hram i sklonište nemoćnog stvorenja koje od začeća ima besmrtnu dušu, često postaje grobnicom…Spirale, pilule, umjetne oplodnje…Isuse, u svakom pobačaju Ti ponovno proživljavaš svoju muku. Gledam Te kako plačeš nad svojom djecom i braćom, položenim na bolnički stol, čvrstima u namjeri da unište još nerođeni, ali već u punini život. Ponovno Ti krvav znoj kaplje sa čela, ponovno suze i vapaj: “Oče, oprosti im, obrati ih, smiluj im se, jer ne znaju što čine…!”. Isuse, ne želim nikoga osuđivati, sam sâm veliki grešnik. Podaj mi da vidim i spoznam svoje grijehe, a teko  nda, u ljubavi prema braći, molim čista srca za nerođene i bližnje i njihove obitelji. Stoga Te, Duše Boga Živoga, svim srcem zazivam:

(svi zajedno molimo)

Duše Sveti, molim Te, otvori moje okorjelo srce,
kako bi započelo oplakivat, glasno oplakivati svoje grijehe,
dok mi govoriš o mukama Isusa, Onoga koji je te moje grijehe uzeo na se.
Duše Sveti, molim Tebe, koji meni grešniku osiguravaš opstanak,
zastupaj me u svojim uzdasima.
Ti vidiš, moje je srce kao kamen, daj da sada zaplačem,
okajavajući svoje grijehe.
Duše klanjanja, molim Te, daj mi srce, koje je posve novo,
ponizno, meko, skrušeno, koje leži pred nogama Bogu i ljudima,
jer ga pritišću preteški grijesi, koje su to srce slomili.
Ti ćeš to učiniti, jer Ti si to i obećao, obećao da ćeš dati ponajprije Duha kajanja, Isuse, Spasitelju grešnika.
Duše Sveti, molim Te, ponajviše za kajanje i pokoru, za tu najveću milost: za obraćenje!
Učini da moje srce lije suze zbog velikog mnoštva mojih grijeha, i da se bacim u prah na koljenima.
Daj da u tom kajanju oprostim bližnjima, ljubim neprijatelje, živim u Isusu
i molim za moju braću i sestre, koji su u većim i gorim nevoljama od mene.
Hvala Ti, Duše Sveti!

2. Gospodine, da bih činio Tvoja djela, moram postati sličan Tebi. Da bih izmolio rođenje i spasenje onih kojima je zanijekano dostojanstvo, čovječnost, duša, osobnost, moram svoju molitvu prikazati Tebi u poniznosti i skrušenosti. Oče Sveti, učini me što sličnijim Isusu kristu, mojem Gospodinu! Isus se rodio za mene, Isus je patio zbog mene, Isus je mislio na mene dok je krvario na križu Golgote! Isus je uskrsnuo radi mene, da i ja jednom u vječnosti uživam plodove uskrsnuća! Već sada, na zemlji, u ovome bdijenju, mogu iskusiti moć Uskrsnuća. Stoga, Oče, učini me poniznim. Sin Božji, ponizno “Janje, odvedeno na klanje”, u svome Srcu nosi nerođene, nosi mene. Isuse, ponizno te molim, svjestan zla pobačaja za dušu i tijelo, za obitelj, posao, duh i osjećaje, molitvu, za Crkvu i narod, za čovječanstvo, ja vapim: SPASI NEROĐENE!

Blažena Majka Terezija je rekla:

“Najveća opasnost svjetskom miru i uzrok svih svjetskih nemira, zapravo nije ništa drugo nego – pobačaj. Kako možemo uopće misliti da će svijet biti ozdravljen od ratova i krvoprolića, dok god se slobodno ubijaju oni najmanji, koji se sami nikako ne mogu braniti?”

Oče, učini me poniznim. Samo kao ponizan moći ću se oduprijeti naletima sotone – uništavatelja života. Samo kao ponizan biti ću ikona Isusa Krista u ovome svijetu. Zato molimo molitvu Majke Terezije:

Od želje da budem veličan – (svi) oslobodi me, Isuse
Od želje da budem voljen – (svi) oslobodi me, Isuse
Od želje da budem poštovan – (svi) oslobodi me, Isuse
Od želje da budem slavljen – (svi) oslobodi me, Isuse
Od želje da budem hvaljen – (svi) oslobodi me, Isuse
Od želje da budem ispred drugih – (svi) oslobodi me, Isuse
Od želje da me pitaju za savjet – (svi) oslobodi me, Isuse
Od želje da me priznaju – (svi) oslobodi me, Isuse
Od želje da budem poznat – (svi) oslobodi me, Isuse
Od straha da budem ponižen – (svi) oslobodi me, Isuse
Od straha da budem prezren – (svi) oslobodi me, Isuse
Od straha da trpim prijekore – (svi) oslobodi me, Isuse
Od straha da ne budem oklevetan – (svi) oslobodi me, Isuse
Od straha da ne budem zaboravljen – (svi) oslobodi me, Isuse
Od straha da mi se nanese nepravda – (svi) oslobodi me, Isuse
Od straha da budem ismijan – (svi) oslobodi me, Isuse
Od straha da budem sumnjičen – (svi) oslobodi me, Isuse
Oče milosrđa – (svi) spasi nerođene!
Oče, koji na sve beskrajno voliš – (svi) spasi nerođene!
Oče, koji si stvorio život i podržavaš ga – (svi) spasi nerođene!
Oče, koji uživaš u čistoj ljubavi svojih stvorenja – (svi) spasi nerođene!
Oče, koji stvaraš nov život po supružnicima – (svi) spasi nerođene!
Oče, koji od začeća daruješ dušu čovjeku – (svi) spasi nerođene!
Oče, koji otajstveno činiš da je dijete od začeća ljudska osoba – (svi) spasi nerođene!
Oče, koji ljubiš dječicu – (svi) spasi nerođene!
Oče, čiji je Sin rođen od Žene – (svi) spasi nerođene!
Oče, koji si prepun milosrđa prema svima – (svi) spasi nerođene!
Oče, blagoslovi nas koji Te zazivamo – (svi) spasi nerođene!


3. O Bože, vjerujemo da si ovdje. Divimo Ti se i ljubimo Te svim srcem i svom dušom jer Ti si najdostojniji naše ljubavi.
Želimo Te ljubiti kao što Te blaženi ljube u Nebu.

Divimo se svim planovima Tvoje božanske providnosti, potpuno se prepuštamo Tvojoj volji. Ljubimo svoje bližnje Tebi za volju, kao što ljubimo sami sebe. Iskreno opraštamo svima koji su nas povrijedili, i molimo oproštenje od svih koje smo mi povrijedili. Dragi Isuse, pomozi nam da širimo tvoj miomiris kuda god idemo. Preplavi naše duše svojim duhom i životom. Potpuno nas ispuni sobom i ovladaj cijelim našim bićem, tako da naši životi mogu biti jedino odsjaj Tvog života. Svijetli kroz nas i budi u nama, tako da svaka duša koju sretnemo može osjetiti Tvoju prisutnost u našim dušama. Neka podignu oči i ne vide više nas, već samo Isusa! Ostani s nama, i tada ćemo početi sjeti kao što Ti sjajiš, sjeti tako da budemo svjetlo drugima. Svjetlo će u potpunosti dolaziti od Tebe, ništa neće dolaziti od nas; to Svjetlo si Ti i Ti jedini možeš rasvijetliti tamu svijeta. Daj da Te štujemo onako kako Ti najviše voliš, da svijetlimo onima oko nas. Daj da Te naviještamo bez propovijedanja, ne samo riječima, već svojim primjerom, snagom koja privlači djelovanjem onoga što činimo, očitujući se puninom ljubavi koji naša srca imaju za Tebe. Amen.

Gospodine, utisnuo si svoje Božansko Lice u dušu svakog čovjeka koji je duh, duša i tijelo, baš kao što si Ti Otac, Sin i Duh Sveti, baš kao što obitelj čine otac, majka i dijete. O, daj da spoznam Lice Tvoje u svakom svome bližnjemu!

Ovim vapajima skrušeno i pun pouzdanja molim da svaki roditelj u svome djetetu primijeti i dušu i duh i tijelo, i Tvoje Lice, Bože. Ti si Isuse, k nama na svijet došao kao dijete…spasi nerođene!

Vapaji svetom Licu Isusovu

Sveto Lice Sina Boga živoga – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice Isusa Krista – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice našeg Spasitelja, od Djevice Marije rođenog – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, zrcalo veličanstva Božjeg – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, u koje Anđeli žele gledati – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, najljepše od roda čovječjeg – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, svjetlije od sunca – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, krvavim znojem obliveno – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, poljupcem Jude poniženo – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, podrugivanjem surovih vojnika ožalošćeno – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, zaušnicama udarano – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, trnjem okrunjeno – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, pogrdama obasuto – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, trstikom jako sakaćeno – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, suzama obliveno – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, tisućama uvreda povrijeđeno – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, na sve moguće načine oskvrnjeno – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, koje se na rupcu Veronike utisnulo – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, Ti radosti blaženih – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, Ti okrjepo pravednika na zemlji – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, Ti utjeho žalosnih – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, Ti grozoto pakla – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, ti uzore svih kreposti – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, Ti slasti vjernih duša – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Sveto Lice, Ti nado svih grešnika – (svi) pogledaj nerođene i smiluj se njima!
Pokaži nam Lice svoje, Spasitelju – (svi) i biti ćemo spašeni!


4. Molim Te, Gospodine, za majke u našoj domovini, za majke cijeloga svijeta, da mognu razumjeti Božju ljubav koju nam je On u srce usadio, da učine svoje obitelji novim Nazaretom, kamo Isus može doći i ostati s nama.

Nemoguće je da majka zaboravi svoje dijete. Budimo zajedno s Majkom Božjom da uvijek tražimo svoju djecu ako zalutaju i da ih dovedemo natrag u kuću, u obitelj, u život. Molimo Te, Gospodine, za majke koje ne žele roditi već začetu djecu. Posvijesti im da nikakav novac, zdravlje, karijera ili ljudski obziri nisu opravdanje za pobačaj. Pokaži im da je djetešce najvrjedniji dar i najveći blagoslov. Očuvaj ih od ubojstva vlastitog potomka, čuvajući ih tako od vlastitog samoubojstva – jer upravo je to pobačaj.

Ti to možeš i želiš – (svi) molim Te, usliši nas!

Oče, mnogi nas napadaju, optužuju, progone i ismijavaju, zato što branimo život. Mnogima smo čudaci, mnogima nazadnjaci, mnogima čak osporavatelji ljudskih sloboda. Oče Sveti, Bože milosrđa, obrati one koji zagovaraju i promiču pobačaj. Uvedi ih u strašnu istinu o nijemom , bolnom kriku djetešca kojega masakriraju “liječnici”, bacaju ga u smeće, kao otpad, paleći ga, ili prodavajući njegovo tjelešce u kozmetičke i druge svrhe, vršeći pokuse, zamrzavajući embrije…molim za te ljude, molim i vapim da se obrate, da shvate vrijednost života, ljubav Oca nebeskoga, lukavštinu zlog duha koji likuje nad okrutnim smrtima nerođene dječice. Molim za ljude koji me mrze zbog mojih stavova. Molim i prikazujem žrtve za one koji mi se smiju, omalovažavaju me i ponižavaju. Molim Te, daj mi iskrene ljubavi prema njima, daj da za njih mogu moliti kao jedan svetac:

(molimo svi zajedno)

Dobri Isuse, u ime Tvoje blagosti i ljubavi Tvojeg Presvetog Srca, molim Te, da sve koji čine da patim, postavljaju mi prepreke na putu i sramote me, obaspeš svojim najskupocjenijim poklonima i najbogatijim milosnim darovima. Oprosti im sve uvrede koje su mi nanijeli. Za nenaklonost koju su mi iskazali, pokaži im svoje dobrostivo lice, i za riječi kojima su me u mojoj prisutnosti ii odsutnosti prezirali, podari im svoj božanski blagoslov. A kada netko ima izgovor što u svom srcu osjeća gorčinu prema meni, onda svoju ljubav izlij u njegovu dušu. Priušti meni, jadnom gre3šniku, da mi se mase rugaju i progone me, pod pretpostavkom da ne griješe. A da bih u svojem križu bio ugodan Tvojem Presvetom Srcu, udijeli mi molim Te strpljivost, blagost, ljubav i nesalomljivu postojanost u svemu. Amen.

(predmolitelj) Gospodine, istinu o sebi, o svijetu, o nama ljudima, o životu vječnome, objavio su u svojoj svetoj Riječi, u Bibliji. Zahvaljujem Ti na Knjizi koja mijenja živote, koja podiže i daje utjehu, kroz koju mi Duh Sveti govori o Bogu koji je Ljubav. Moj je grijeh razapeo Tebe, Spasitelja. U ime svoga naroda, u ime svoje obitelji i predaka, ja se kajem za grijeh abortusa i činim sada zadovoljštinu za njega.

Oprosti nam, Bože! Smiluj se našem narodu! Oprosti kontracepciju, oprosti spolne nastranosti, oprosti umjetnu oplodnju, oprosti što djecu nismo željeli ili htjeli, što ih nismo ljubili i što smo ih često loše odgajali, daleko od Tebe!

Riječima psalma spominjemo se Tvoje muke i molimo smilovanje i oproštenje:

 

Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?
Daleko si od ridanja moga.
Bože moj, vičem danju, al’ ne odvraćaš;
noću vapijem i nema mi počinka.
A ipak, ti u Svetištu prebivaš,
Nado Izraelova!
U tebe se očevi naši uzdaše,
uzdaše se, i ti ih izbavi;
k tebi su vikali i spasavali se,
u tebe se uzdali, i postidjeli se nisu.

 A ja, crv sam, a ne čovjek,
ruglo ljudi i naroda prezir.
Koji me vode, podruguju se meni,
razvlače usne, mašu glavom:

»U Jahvu se on uzda, neka ga sad izbavi,
neka ga spasi ako mu omilje!«
Iz krila majčina ti si me izveo,
mir mi dao na grudima majke.
Tebi sam predan iz materine utrobe,
od krila majčina ti si Bog moj.
Ne udaljuj se od mene, blizu je nevolja,
a nikog nema da mi pomogne.

Grlo je moje kao crijep suho,
i moj se jezik uz nepce slijepi:
u prah smrtni bacio si mene.

 Opkolio me čopor pasa,
rulje me zločinačke okružile.
Probodoše mi ruke i noge,
sve kosti svoje prebrojiti mogu,
a oni me gledaju i zure u me.
Haljine moje dijele među sobom
i kocku bacaju za odjeću moju.

Ali ti, o Jahve, daleko mi ne budi;
snago moja, pohiti mi u pomoć!
Dušu moju istrgni maču,
iz šapa pasjih život moj.
Spasi me iz ralja lavljih
i jadnu mi dušu od rogova bivoljih!

A sada, braći ću svojoj naviještat’ ime Tvoje,
hvalit ću te usred zbora.
»Koji se bojite Jahve, hvalite Njega!
Svi od roda Jakovljeva, slavite Njega!
Svi potomci Izraelovi, Njega se bojte!
Jer nije prezreo ni zaboravio muku jadnika,
i nije sakrio lice svoje od njega;
kad ga je zazvao, on ga je čuo.«
Zato ću te hvaliti u zboru veliku,
pred vjernicima tvojim izvršit’ zavjete.
Jer Jahvino je kraljevstvo,
on je vladar pucima.
Njemu će se jedinom klanjati svi koji snivaju u zemlji,
pred Njim se sagnuti svi koji u prah silaze.
I moja će duša za Njega živjeti,
Njemu će služiti potomstvo moje.
O Gospodu će se pripovijedat’ sljedećem koljenu,
o Njegovoj pravdi naviještati narodu budućem:
»Ovo učini Jahve!«

 

5. Razmatrajmo u tišini Riječ Božju:

Evo Sluge mojega koga podupirem, mog izabranika, miljenika duše moje. Na njega sam svoga duha izlio da donosi pravo narodima. On ne viče, on ne diže glasa, niti se čuti može po ulicama. On ne lomi napuknutu trsku niti gasi stijenj što tinja. Vjerno on donosi pravdu, ne sustaje i ne malakše dok na zemlji ne uspostavi pravo. Otoci žude za njegovim naukom.

Ovako govori Jahve, Bog, koji stvori i razastrije nebesa, koji rasprostrije zemlju i njeno raslinje, koji dade dah narodima na njoj, i dah bićima što njome hode. »Ja, Jahve, u pravdi te pozvah čvrsto te za ruku uzeh; oblikovah te i postavih te za savez narodu i svjetlost pucima, da otvoriš oči slijepima,da izvedeš sužnje iz zatvora, iz tamnice one što žive u tami. (Izaija 42, 1-7)

Sada ovako govori Jahve, koji te stvorio, Jakove, koji te sazdao, Izraele: »Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj! Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće. Jer ja sam Jahve, Bog tvoj, Svetac Izraelov, tvoj spasitelj. Za otkupninu tvoju dajem Egipat, mjesto tebe dajem Kuš i Šebu. Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim. Stog i dajem ljude za tebe i narode za život tvoj. Ne boj se jer ja sam s tobom. S istoka ću ti dovest’ potomstvo i sabrat ću te sa zapada. Reći ću sjeveru: ‘Daj mi ga!’ a jugu: ‘Ne zadržavaj ga!’ Sinove mi dovedi izdaleka, i kćeri moje s kraja zemlje, sve koji se mojim zovu imenom, i koje sam na svoju slavu stvorio, koje sam sazdao i načinio.«
(Izajia 43, 1-7)

Iz poslanice Efežanima:

Ubuduće jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj. Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate. Držite se dakle! Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju.

Pomolimo se:

Kao svetu vatru zapali u našim srcima ljubav, Oče, koja je strpljiva i dobrostiva, ne zavidi, ne hvasta se, ne oholi se. Ljubav koja nije nepristojna, koja ne traži svoje, ne razdražuje se, zaboravlja i prašta zlo. Ljubav, koja se ne raduje nepravdi, a raduje se istini. Ljubav, koja sve ispričava, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Tu nam ljubav daj, Oče, kao pratilju na našem životnom putu, neka nam ispuni srce i život, neka odande njezina slava plamti nad našim domom i Crkvom. Neka posveti svako naše djelo, ublaži našu revnost, bude nam tješiteljica kada nam svijet sudi. Neka nam bude sunce kad nam postane mračno na zemlji i kad se tijelo bude raspadalo, neka nam bude most kojim će oslobođeni duh hitati u Tvoje ruke, Oče, koji si Ljubav i Život u vijeke vjekova. Amen.

Molimo krunicu Presvetih Rana Kristovih, moleći da ti, Gospodine, svojim Ranama zaliječiš moje rane i rane moga naroda učinjene pobačajem. Znam da me čuješ, voliš i uslišavaš. Ti si moj Bog, moje sve. Ti si Onaj koji liječi i krijepi, koji ljubi i vodi u Kraljevstvo. Ti si Ljubav, Raspeta i Uskrsnula. Ti si Životvorac i Život. Ti si Put, Istina i Život, Ti si MOJ ŽIVOT, ljubim Te Gospodine!

KRUNICA SVETIM RANAMA KRISTOVIM

Uvodna molitva:

O Isuse, Božanski Spasitelju, budi nam milostiv, nama i svemu svijetu! Amen!
Sveti bože, Sveti Jaki Bože, Sveti Besmrtni bože, smiluje se nama i cijelome svijetu!
Milost i Milosrđe, moj Isuse, u svim današnjim pogibeljima, prekrij nas svojom dragocjenom Krvlju! Amen!
Vječni Oče! Udijeli nam milosrđe po Krvi Isusa Krista, Svoga preljubljenog Sina; udijeli nam milosrđe, mi Te zaklinjemo! Amen! Amen! Amen!

Na velika zrna:

Vječni Oče! Prikazujemo Ti Rane Gospodina našega Isusa Krista – (svi) da se izliječe rane naših duša!

Na mala zrna:

Moj Isuse, oproštenje i milosrđe – (svi) po zaslugama Tvojih svetih Rana!

Na kraju krunice 3 puta:

Vječni Oče! Prikazujemo Ti Rane Gospodina našega Isusa Krista – (svi) da se izliječe rane naših duša!

 

6. draga Majko, prežalosna Gospo, Kraljice! Gledajući pošast današnjice, pobačaj, vidiš kakvu strahotu taj grijeh čini u dušama Tvoje djece. Rastavljeni brakovi, bolesti, ovisnosti, depresije, život u tami, u beznađu, samoubojstva, ratovi, mržnja… Majčice, Ti znaš da je to strašna posljedica čedomorstva u utrobi. Ti si rodila Isusa u hladnoći Betlehema, Ti si Ga nosila u progonstvo u Egipat, ti si Ga odgajala u siromaštvu Nazareta i gledala krvava na križu. Ti si Majka Života, Zaštitnica nerođenih. Ti daj snage majkama da žele i da štite život kojega nose pod srcem! Ti daj snage mladićima i muževima da se ne boje života, djeteta, nego da ga zahvalno prihvate i vole! Ti svojim zagovorom obrati političare koji potpisuju zakone protiv života! Ti pomozi liječnicima da beskompromisno brane život od začeća do prirodne smrti, na što su se po pozivu zakleli! Ti, Majko Života, pomaži u borbi, u molitvi i žrtvi, onima koji stoje uz život i slijede tako nauk naše crkve! Marijo Majko, ja Te ljubim, ja Ti zahvaljujem, ja prizivam Tvoju nebesku pomoć i zaštitu od požude tijela, svijeta i zlog duha. Pobjednice stare zmije, MOLI ZA NAS!

USRDNE MOLBE GOSPI ŽALOSNOJ

Sveta Marijo, bez istočne ljage grijeha začeta – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Sveta Bogorodice – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Majko Kristova – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Majko našeg raspetog Spasitelja – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Majko puna boli – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Majko sva u suzama – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Tužna Majko – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Usamljena Majko – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Rascviljena Majko – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Majko nerođenih – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Mačem boli probodena Majko – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Majko potištenih – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Kraljice mučenika – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Utjeho rastuženih – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Pomoćnice stradajućih – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Obrano zapuštenih – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Potporo udovica i sirota – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Zdravlje bolesnih – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Nado tugujućih – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Luko tonućih – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Utočište grešnika – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Nado zdvajajućih – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!
Majko milosrđa – (svi) ZAGOVARAJ NEROĐENE!

Po Tvojem siromaštvu u betlehemskoj štalici – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po Tvojoj boli kod proročanstva Šimunova – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po Tvojem tužnom bijegu u Egipat – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po Tvojoj velikoj žalosti, kojom si dijete Isusa tražila – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po Tvojoj velikoj žalosti, koju si ćutjela kad su proganjali Tvog božanskog Sina – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po Tvojem strahu koji si osjećala kad su Isusa uhvatili – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po boli koju si osjećala kad Ga je Juda izdao, a Petar zatajio – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po boli koju si osjećala kad si Ga susrela pod križem – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po mukama Tvog srca kod razapinjanja Isusova – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po smrtnoj boli svojoj kod smrti Isusove – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po maču boli koji je Tvoju dušu probio kad su proboli srce Isusovo – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po naricanju za mrtvim tijelom u Tvojem krilu – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po Tvojoj tuzi na grobu – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po Tvojoj napuštenosti kad su Isusa u grob položili – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po suzama koje si za svojim Sinom lijevala – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po Tvom divnom predanju u volju božju, kojim si sve boli podnosila – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!
Po suzama Tvojim isplakanim zbog pobačaja nevinih – (svi) SVRNI SVOJ POGLED NA NAJMANJE!

Kraljice mira – (svi) IZMOLI NAM USTRAJNOST U BORBI ZA ŽIVOT!
U svim našim nevoljama – (svi) IZMOLI NAM USTRAJNOST U BORBI ZA ŽIVOT!
U bolesti i tuzi – (svi) IZMOLI NAM USTRAJNOST U BORBI ZA ŽIVOT!
U bijedi i nevolji – (svi) IZMOLI NAM USTRAJNOST U BORBI ZA ŽIVOT!
U potrebama i napuštenosti – (svi) IZMOLI NAM USTRAJNOST U BORBI ZA ŽIVOT!
U strahu i pogibelji – (svi) IZMOLI NAM USTRAJNOST U BORBI ZA ŽIVOT!
U borbi za poštivanje života – (svi) IZMOLI NAM USTRAJNOST U BORBI ZA ŽIVOT!
U svim napastima – (svi) IZMOLI NAM USTRAJNOST U BORBI ZA ŽIVOT!
U času smrti naše – (svi) IZMOLI NAM USTRAJNOST U BORBI ZA ŽIVOT!
Na strašnom sudu – (svi) IZMOLI NAM USTRAJNOST U BORBI ZA ŽIVOT!
Moli za nas Djevice prežalosna – (svi) I IZMOLI SPAS NAJMANJIMA U SMRTNOJ OPASNOSTI!


7. Pomolimo se:

Oče vječni, puni pouzdanja srdačno vjerujemo da si našu molitvu po zagovoru Marije, Majke nerođenih čuo i uslišao. Znamo također, da si uslišao naše vapaje izražene s ljubavlju, radostan što mnoga Tvoja djeca rade s Tobom nepoštivanju života od samog začeća.

Isuse, Bože naš, želimo biti “treće srce” koje će zajedno sa tvojim Srcem i sa Prečistim Srcem Marijinim moliti i raditi da se nerođeni rode; sigurno i sretno. Podrži nas u toj borbi, u toj molitvi i nastojanju da Ljubav bude ljubljena!

Duše Sveti, Gospodine, daj nam snage da ne klonemo na putu obraćenja i svjedočenja o Milosrđu božjem prema grešnicima. Naše molitve ispuni silom i pomazanjem. Daj da budemo Kristovo svjetlo u tami svijeta, živeći sakramentima i gledajući u Nebo, Domovinu u koju idemo.

Majko nerođenih, svi Anđeli i Sveti, zaštitnici dječice; sveti Rajmunde Nonnate, sveti Gerarde Majaella, sveta Ivanko Beretta Molla i ostali, molite za nas, zagovarajte nas pred prijestoljem Božjim! Hvala, hvala, hvala Nebesima što ljube nerođene i njihove roditelje, što ćemo zajedno jednom uživati u vječnoj radosti i miru. Amen.

PROŠNJE PRESVETOJ ISUSOVOJ KRVI

Predragocjena Krvi našeg Spasitelja – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, Krvi novoga i vječnoga Saveza – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, vrelo Božjih milosti – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, zaštito najmanjih i nevinih – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, izvore žive vode – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, dragocjena otkupnino za grešnike – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, založe vječnoga blaženstva – (svi)  SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, ključu za vrata nebeska – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, spase u našim nevoljama – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, meleme za naše rane – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, sredstvo oproštenja grijeha – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, nado siromašnih – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, utjeho žalosnih – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, okrjepo slabih – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, zdravlje bolesnih – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, pomirbo grešnika – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, radosti pravednika – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, utočište kršćana – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, čuđenje anđela – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, snago apostola – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti pouzdanje mučenika – (svi)  SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, blaženstvo svetaca – (svi)  SPASI NEVINU DJEČICU!
Ti, spasenje pobačenih – (svi) SPASI NEVINU DJEČICU!

Milostiv budi – (svi) OPROSTI NAM, ISUSE!
Milostiv budi – (svi) USLIŠI NAS, ISUSE!

Od svakoga zla – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Od svake nepravednosti – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Od ljubomore i zavisti – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Od srditosti i mržnje – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Od svake lijenosti – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Od rada i bune – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Od gladi i neplodnosti – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Od pobačaja i bludnosti – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Od kuge i bolesti – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Od nagle i nepripravne smrti – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Od vječnog prokletstva – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!

Po predragocjenoj i svetoj Krvi svojoj – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Po svetoj Krvi, koja je na Maslinskoj Gori iz tvojih žila tekla – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Po svetoj Krvi, koju si kod bičevanja prolio – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Po svetoj Krvi, koju si noseći teški križ prolio – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Po svetoj Krvi, koju si kod razapinjanja prolio – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!
Po svetoj Krvi, koju si na Posljednjoj Večeri svojim apostolima dao – (svi) OSLOBODI NAS, ISUSE!

Mi, koji smo grešnici – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nas poštediš, po snazi Krvi svoje – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam oprostiš, po milosti krvi svoje – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam udijeliš pravu pobožnost – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam udijeliš Tvoj sveti strah – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam udijeliš zahvalna srca prema Tebi – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam udijeliš goruću ljubav prema Tebi – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam udijeliš revnost za dobro – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam udijeliš pravu mržnju za zlo– (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam udijeliš skrušeno pokajanje zbog naših grijeha – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da svojom Krvlju duše naše okrijepiš – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nas po njoj s Bogom Ocem pomiriš – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nas po njoj na krepost bodriš – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nas po njoj učiniš ustrajnima u svojoj ljubavi – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nas po njoj u napastima jačaš – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam po njoj naše grijehe oprostiš – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam po njoj zaslužene kazne otpustiš – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam po njoj u smrti u pomoć pritekneš – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam po njoj sretnu smrt udijeliš – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nas po njoj od muka čistilišta sačuvaš – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da po njoj trpeće duše u čistilištu oslobodiš – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da nam o njoj iskažeš svoje milosrđe – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da po njoj spriječiš pobačaje – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Da po njoj oprostiš svima koji su se o život ogriješili – (svi) TEBE MOLIMO, USLIŠI NAS!
Nismo otkupljeni prolaznim dobrima, zlatom ili srebrom – (svi) već zaslugom dragocjene Krvi Isusa, neokaljana Jaganjca.


8. Bijela krunica

Nazvali smo ovu krunicu bijelom, želeći, da bude prepoznatljiva, te stoga što je bijela boja simbol svetosti i nevinosti, a puni je naziv ove pobožnosti “Krunica Nevine Dječice”.

Krunica je posvećena Nevinoj Dječici iz Betlehema, koju je, tražeći tek rođenoga Isusa, u svome strahu i bešćutnosti dao ubiti kralj Herod, kako čitamo u evanđelju. Ova su Dječica prvi sveci naše Crkve, prvi mučenici, koji su dali život zbog Krista.

“Bijela krunica” posvećena je i današnjoj nevinoj dječici, odnosno djeci u majčinim utrobama, koja su neželjena i kojima se planira smrt pobačajem, te onima koji su već pogubljeni na taj neljudski način. Prema kršćanskom nauku, svaki je pobačaj (abortus) zapravo čedomorstvo, koje okrutno lišava života najmanjeg Božjeg čovjeka, koji od začeća posjeduje besmrtnu dušu i stvoren je “na sliku Božju”.

Kao Kristovi, dužni smo bezuvjetno poštivati i braniti život nevinih, najmanjih, naših bližnjih u utrobi. Svojim životnim stavovima, djelovanjem i molitvom, razgovorima i svjedočenjem, pozvani smo od samoga Gospodina i po Crkvi učiniti sve, da se svetost i dostojanstvo Nerođenih nikada ne dovede u pitanje!

“Uzimam danas za svjedoke protiv vas nebo i zemlju da pred vas stavljam: život i smrt, blagoslov i prokletstvo, ŽIVOT DAKLE BIRAJ! ” (Ponovljeni Zakon 30, 19)

31. ožujka 2008., na Blagdan Navještenja BDM (Blagovijest), koji se slavi i kao međunarodni dan Nerođene djece, u crkvi Hrvatske Katoličke misije u središtu Klagenfurta (Austrija), jedan je hrvatski bračni par u zajedništvu sa svećenikom iz Domovine, molio krunicu nakon svete Mise, pred milosnom slikom Majke Marije s Djetetom Isusom. Upravo je toga trenutka, u jednom nadahnuću, nastala zamisao ove krunice. U svega nekoliko minuta, ovi su molitelji znali kako će krunica izgledati, kako će se moliti… Nije nevažno napomenuti, da je moliteljica krunice pod svojim srcem tada nosila nerođeno dijete! Svećenik je u Svetom Pismu dobio jasnu poruku, pročitavši Riječ Božju: „OTVARAJ USTA SVOJA ZA NIJEMOGA I ZA PRAVO SVIJU NESRETNIKA ŠTO PROPADAJU“ (Izreke 31, 8)

Zar se ovaj biblijski redak ne odnosi ponajprije upravo na Nerođene? Čitajući strašne statistike, saznajemo, da se godišnje pobačajem u svijetu usmrti gotovo 80 milijuna nerođene dječice… Taj „zahvat“ neopisivo boli dijete. Nakon njega, majka pa i šira obitelj, snose bolne posljedice na duši, duhu i tijelu.Nijedan kršćanin ne može ostati hladan na strahotu pobačaja. Ako i ništa drugo ne možemo činiti, možemo MOLITI!

“Bijela krunica” jedan je u nizu nebeskih pomoći, pruženih nama u ovoj “suznoj dolini” da pobijedimo zlo i sačuvamo mnoge živote najmanjih Božjih anđela.

Biskup IVAN MILOVAN, Ordinarij biskupije Poreč-Pula, gdje je i nastao naš apostolat za Nerođene, na spomendan Sv. Bernardice Soubirus, 16. travnja 2008. Odobrio je i blagoslovio “Bijelu krunicu”.

Nakane ove molitve:

“Bijela krunica” odgovor je na “bijelu kugu” odnosno na mentalitet svijeta, koji u djeci vidi teret i živi samorazarajućim egoizmom. Stoga prikazujemo ovu molitvu za:

-prestanak pobačaja kod nas i u svijetu

-majke trudnice u rizičnim trudnoćama

-neplodne supružnike

-kao duhovnu pomoć osobama ranjenima pobačajem

-povratak u crkveno zajedništvo onih koji su sudjelujući u pobačajima, iz njega izopćeni

-obraćenje medicinskog osoblja, zakonodavaca, političara i svih koji promiču, odobravaju, nagovaraju i vrše abortus-čedomorstvo

-otkrivanje istine o kontracepciji i umjetnoj oplodnji, spirali i svim sličnim zlima koja uništavaju najmanje

-utjehu roditeljima koji su izgubili djecu u spontanim pobačajima…

Sluga Božji papa Ivan Pavao II. je rekao:

Narod koji ubija vlastitu djecu, nema budućnosti…

Patnja nevinih, nerođenih, odrediti će sudbinu svijeta…

Žurno je potrebna jedna velika, svjetska molitva za nerođenu djecu!

A blažena Majka Terezija je rekla:

Nema mira u svijetu, dok se ubijaju nerođeni… Oni su najsiromašniji među siromašnima… Ako i ne možeš spasiti sve, možeš spasiti barem jedno nerođeno dijete! Spasi ga!

 

 

Uvodna molitva: Euharistijsko Srce Isusovo  (svi) smiluj nam se!

Prežalosno Srce Marijino – (svi) moli za nas!

Betlehemska Nevina Dječice – (svi) zagovarajte nas!

Molimo na Gospinu krunicu: Prvo zrno: Oče naš…

Tri sljedeća zrna: Zdravo Marijo…                                                             

Zadnje zrno i sva ostala velika zrna, molimo „Molitvu prikazanja“: Oče Nebeski, prikazujemo Ti Rane i Krv Isusa Krista, Jaganjca Božjeg, koji oduzima grijehe svijeta, suze Majke Marije i ljubav svetoga Josipa, moleći milosrđe za nas i za nerođene. Amen.

Mala zrna: ISUSE, MARIJO, JOSIPE, JA VAS LJUBIM I MOLIM- (svi) SPASITE NEROĐENE!

Na kraju: tri puta Slava Ocu…

 

LITANIJE SVETIM SRCIMA ISUSA I MARIJE ZA SPAS NEROĐENIH

Srca Isusa i Marije, dva sveta ognjišta ljubavi – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, sigurne luke spasa – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, utočišta nevinih srdašca – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, utjehe u našim borbama – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, snage u našim nemoćima – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, pomoći u našim potrebama – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, najsnažnije obrane od Zloga – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, izvori mira i milosrđa – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, ispunjena oproštenjem i pomirenjem – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, koja odvraćate osudu i gnjev – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, koja darujete nježnost i milost – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, obrane od zavisti i mržnje – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, zaštite od grijeha i nečistoće ovoga svijeta – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, slavna vrela života i radosti – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, pouzdane jakosti u kušnjama i napastima – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, koja skršujete oholost i uznositost – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, koja uništavate zle želje i sklonosti – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, suprotnosti svih zlih neumjerenosti – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, stijene spasa žena i djevojaka – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, pećine jakosti muževa i mladića – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, snažni štitovi u trenucima očaja – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, oružja vjere i ljubavi Boga Trojjedinoga – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, Bezgrešna i Prečista naša naslado – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, koja dajete život u punini – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, koja čuvate začetu djecu Božju – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, koja ćete izvojevati zadnju pobjedu – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, koja nas ljubite neopisivim žarom – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, koja sagorijevate u milosrdnoj ljubavi – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, razapeta, ponižena i odbačena – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, proslavljena, ustoličena i vladajuća – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, najvjerniji prijatelji djece i malenih – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, sjajni odsjaji nebeskih divota – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, čuvari ćudoređa i poniznosti – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, najsigurnije pomoći nerođenih – (svi) SPASITE NEROĐENE!
Srca Isusa i Marije, JA VAS LJUBIM I MOLIM – (svi) SPASITE NEROĐENE!

 

9. Papa Ivan Pavao II rođen je 18. svibnja 1920.

Na današnji dan, njegov rođendan, sjetimo se njegovih riječi u Enciklici života, koju je napisao kao odgovor na sveprisutnu “kulturu smrti”:

Živimo usred vapaja Abelove krvi protiv ubojice Kaina, umiješani smo u sukob dobra i zla i sukob kulture smrti i kulture života i u njemu sudjelujemo. Pomračenje savjesti i nemoć da razlikujemo dobro od zla, dovodi u pitanje vrijednost ljudskog života, pa su napadaji na život priznati čak i zakonom. Znanstveno i sustavno smišljeni nasrtaji na život učinili su dvadeseto stoljeće strašnim razdobljem uništavanja nevinih, a lažni proroci i učitelji doživjeli su najveći mogući uspjeh. Sve to govori o “uroti protiv života” u kojoj sudjeluju međunarodne institucije i obavijesna sredstva, uvjeravajući javno mišljenje kako je riječ o napretku i stečevini slobode, a zapravo se neprevladanim socijalnim nepravdama prošlosti dodaju još teže, prikazane kao pomak u novi svjetski poredak.

Bog nije stvorio smrt, ona dolazi u svijet zavišću Zloga i grijehom praroditelja, bratoubojstvom, odbijanjem odgovornosti za čovjeka, za bližnjega. Odsutnost solidarnosti prema najslabijima, starijima, bolesnima, usamljenima i djeci, stvara ravnodušnost u odnosima među narodima, čak i kada su u pitanju njihovo preživljavanje, sloboda i mir. Tko napada ljudski život, nasrće na samoga Boga. Ubojstvo mijenja i čovjekov okoliš. U ozračju krize kulture i skepticizma nad temeljima znanje i etike širi se nasilje, koje je postalo “grešna struktura”. Promiče se samo kultura djelotvornosti određene gospodarske i političke struje, zapravo rat moćnih protiv slabih, čiji se život smatra nekorisnim i nepodnosivim teretom. Uništavanje takvoga života smatra se opravdanim izrazom pojedinačne slobode. Niječe se pravo na život u trenutku začeća i umiranja. Ozakonjeni napadaji na ljudski život ugrožavaju kulturu ljudskih prava i daju prednost razvitku, a ne čovjeku.

Pobačaj je jedan od najopakijih zločina, a poimanje njegove težine u savjestima je zamračeno. Prihvaćen u suvremenom mentalitetu i zakonskim sustavima, pobačaj je znak opasne moralne krize i nesposobnosti da se razlikuje dobro od zla, čak i kad je u pitanju život.

Namjerno i izravno ubijanje ljudskog bića u početnoj fazi postojanja dvoznačno se naziva “prekidom trudnoće”, u želji da se prikrije stvarnost. Najnevinije se biće smatra napadačem da bi ga majka mogla ukloniti. Kaže se kako je za dijete bolje da se ne rodi. Papa ponavlja da nijedan razlog ne može opravdati namjerno ubijanje nevinoga ljudskoga bića.

Te da odgovornost snose svi koji pridonose smrti: rodbina, zdravstveno osoblje, zakonodavac koji odobrava abortivne zakone, širitelji mentaliteta seksualne raspuštenosti i oni koji ne promiču dobru obiteljsku i društvenu politiku, sve do međunarodnih ustanova, zaklada i udruženja koje se bore za ozakonjenje i širenje pobačaja. Pobačaj prelazi odgovornost pojedinca, rana je društvu i kulturi, grešna struktura protiv još nerođenoga ljudskog života. Ne može se pobačaj opravdati tvrdnjom da se do nekog broja dana plod začeća ne može smatrati ljudskim osobnim životom, jer život počinje od trenutka oplodnje i nije ni očev ni majčin, nego novoga bića o čemu svjedoči suvremena genetika crkva uči da se plod ljudskog rađanja mora poštivati kao ljudsko biće i priznati mu prava osobe, najprije pravo na život. Čovjek pripada Bogu i Bog ga očinski ljubi. Kršćanska predaja smatra pobačaj teškim moralnim neredom. Pape i Drugi vatikanski koncil osuđuju pobačaj. Prema Kodeksu kanonskog prava, kazna za pobačaj je automatsko izopćenje, koja pogađa sve sudionike bez čije suradnje pobačaja ne bi bilo. Pobačaj je za Crkvu zločin koji nijedan zakon ne može opravdati. Bog je izvor života, a njegove su zapovijedi spas čovjeku. Isus svojim utjelovljenjem i smrću daje novo svjetlo životu i umiranju svakog ljudskog bića. S križa, izvora života, rađa se i širi “narod života”, svjestan da život doseže smisao i puninu kad je darovan. Čovjek je stvoren da bude kralj i gospodar darom prenošenja života, iako nije apsolutni gospodar života, već služitelj božjeg nacrta s povjerenim mu životom.

Tko ima hrabrosti suočiti se s brojnim problemima trudne žene, napose same i ostavljene, riješiti njezine materijalne i ljudske potrebe? Sve se mnogo lakše likvidira pobačajem koji prividno jeftino uklanja naš problem, jer ne želimo pomoći ženi, te našem egoizmu najbolje odgovara da drugi nestane. Majka tako odlučuje da nestane sin, a djeca će kasnije poželjeti da se ukloni majka…

 

Molimo zajedno molitvu IVANA PAVLA II ZA POŠTOVANJE I LJUBAV PREMA ŽIVOTU

Duše Sveti, Bože,  kada se ne znamo moliti
dođi nam u pomoć  i podupri molbe naše.
Prosvijetli umove naše da bismo shvatili
najdublju i neponovljivu vrijednost ljudskoga života.
Daj nam milost osjetljivosti,  poštovanja i ljubavi prema životu.
Probudi osjetljivost naših savjesti prema vrijednosti života svakoga čovjeka.
Nemoj dopustiti, da se dovedemo u napast
da ignoriramo ljepotu života pa i onoga koji je označen patnjom

 

LITANIJE PO ZAGOVORU SLUGE BOŽJEG IVANA PAVLA II.
Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo – (svi) moli za nas!
Slugo Božji Ivane Pavle II– (svi) moli za nas!
Ivane Pavle II, Veliki Papa – (svi) moli za nas!
Ivane Pavle II, namjesniče Kristov na zemlji…
Ivane Pavle II, nasljedniče svetoga Petra…
Ivane Pavle II, poglavaru Crkve dvadesetog stoljeća…
Ivane Pavle II, koji si uveo kršćanstvo u treće tisućljeće…
Ivane Pavle II, koji si bio potpuno predan Gospi u znaku «Sav tvoj»…
Ivane Pavle II, ljubitelju svete krunice…
Ivane Pavle II, zagovorniče ekumenizma…
Ivane Pavle II, hodočasniče u Marijanska svetišta…
Ivane Pavle II, marljivi apostole…
Ivane Pavle II, navjestitelju Evanđelja…
Ivane Pavle II, poslušan poticajima Duha Svetoga…
Ivane Pavle II, navjestitelju Božjega milosrđa…
Ivane Pavle II, čuvaru crkvenog nauka…
Ivane Pavle II, apostole Drugog vatikanskog koncila…
Ivane Pavle II, apostole Euharistije…
Ivane Pavle II, apostole bolesnika…
Ivane Pavle II, apostole suvremenih medija…
Ivane Pavle II, učitelju istine…
Ivane Pavle II, prijatelju malenih…
Ivane Pavle II, prijatelju mladih…
Ivane Pavle II, osnivaču Dana mladih…
Ivane Pavle II, hrabri propovjedniče…
Ivane Pavle II, neustrašivi proroče…
Ivane Pavle II, neumorni putniče…
Ivane Pavle II, koji si praštao neprijateljima…
Ivane Pavle II, uzore kršćanima…
Ivane Pavle II, zagovorniče sretne smrti…
Ivane Pavle II, uzore umiranja…
Ivane Pavle II, primjeru svetosti…
Ivane Pavle II, ljubitelju siromaštva…
Ivane Pavle II, proglasitelju svetaca i blaženika…
Ivane Pavle II, glasniče ugnjetenih…
Ivane Pavle II, zagovorniče svih naroda kod Boga…
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se!

– Moli za nas slugo Božji Ivane Pavle II
– Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se! Bože, koji si Slugu svoga Papu Ivana Pavla Drugog postavio za Pastira svoje Crkve, daruj nam da po Njegovom zagovoru hrabro ispovijedamo svoju vjeru, ljubimo Crkvu Katoličku, njegujemo posebnu pobožnost prema Majci Crkve te da jednom dospijemo u Kraljevstvo nebesko. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.