Papa Ivan Pavao II – zaštitnik nerođenih

“Sva ljudska bića trebaju poštovati svaku osobu kao jedinstveno Božje stvorenje, koje je po Utjelovljenju i sveopćem Otkupljenju pozvano biti Kristovim bratom ili sestrom. Za nas je ovo razmišljanje temelj svetosti ljudskog života. I upravo zato slavimo život – svaki ljudski život.
To je razlog zašto se trudimo obraniti ljudski život od svega što mu prijeti ili ga slabi, i zašto težimo da svaki život u svim svojim aspektima bude što čovječniji.

Zato ćemo ustati svaki put kad je ljudski život ugrožen! Kad je svetost nerođenog života napadnuta, mi ćemo ustati i reći da nitko nema pravo uništiti nerođeni život!

Kad se neko dijete smatra teretom ili sredstvom zadovoljavanja vlastite emocionalne potrebe, mi ćemo ustati i reći da je svako dijete jedinstven i neponovljiv Božji dar koji ima pravo na ljubav i zajedništvo u obitelji!
Kad je institucija braka prepuštena ljudskoj sebičnosti ili svedena na privremen, uvjetan i lako raskidiv ugovor, mi ćemo ustati i podržati neraskidivost bračne veze! Kad je vrijednost obitelji ugrožena zbog društvenih i ekonomskih pritisaka, mi ćemo ustati i naglasiti da je obitelj potrebna ne samo radi osobnog dobra svakog čovjeka, već i radi općeg dobra svakog društva, naroda i države!
Kad se sloboda koristi za dominaciju nad slabima, za rasipanje prirodnih resursa i energije, za uskraćivanje osnovnih ljudskih potreba, mi ćemo ustati i naglasiti načela socijalne pravde i ljubavi!
Kad su bolesni, stari ili umirući napušteni, mi ćemo ustati i reći da su oni vrijedni ljubavi, brige i poštovanja!”

Ivan Pavao II. (homilija izrečena u Washingtonu 7. listopada 1979.)