Prilika za susret „Za ljubav je potrebna zrelost“

Dana 18. svibnja 2019. godine održao se 1. Nadbiskupijski susret za mladiće i djevojke u zrelim godinama u organizaciji Zajednice Prilika za Susret pod geslom „Za ljubav je potrebna zrelost“. Svetište Božjeg Milosrđa u Ovčari blizu Đakova pokazalo se kao izvanredno mjesto za susret, a vlč. Tomas odličan domaćin. Predivna priroda koja okružuje Svetište i lijepo vrijeme bili su idealna kulisa za vesela druženja, ugodne razgovore i opuštena upoznavanja. Nakon jutarnje kave i obilaska Svetišta, šezdesetak ljudi koliko se okupilo na susretu, imalo je priliku čuti o počecima zajednice Prilika za Susret od njezinog voditelja Tomislava Belavića. Zajednica koja već dvije godine djeluje u osječkoj župi Ćirila i Metoda u Divaltovoj ulici ima iza sebe već mnogo odrađenih aktivnosti poput raznih predavanja, svjedočenja bračnih parova, društvenih večeri, hodočašća, zajedničkog ljetovanja, izleta, biciklijada i roštiljanja, ali ovaj susret na Ovčari kruna je njenog dosadašnjeg rada. Članovi zajednice mjesecima su pripremali susret kako bi omogućili neudanim i neoženjenim katoličkim mladićima i djevojkama u dobi od trideset do pedeset godina upoznavanje, druženje u prijateljskoj atmosferi i priliku duhovno se obogatiti, zabaviti, upoznati nove prijatelje, a možda i buduće partnere. Plan je bio da susret bude na razini nadbiskupije, ali kako su preko facebook stranice Prilike za Susret i internet portala mnogi saznali i zainteresirali se za susret, bilo je sudionika i iz drugih krajeva Lijepe naše. Bili su motivirani za dolazak jer nisu bili u prilici sudjelovati na sličnim susretima, koji su, sudeći po velikom interesu i odazivu, više nego potrebni.
Sudionicima se iznimno svidjelo dinamično predavanje Marije Krivić – Meri, voditeljice zajednice Molitva i Riječ, koje je izmamilo puno smijeha, ali i promišljanja. Nakon ručka, sudionici su bili podijeljeni u 5 grupa te se aktivno uključili u radionice koje su obuhvaćale nekoliko tema: hodanje s Bogom i bez Boga, udvaranje nekoć i danas, karakteristike zaljubljenosti i prave ljubavi, razlike između muškog i ženskog mozga te osobine koje nas privlače kod suprotnog spola. Susret je završio Svetom Misom i klanjanjem nakon kojeg su budući mladenci Katarina i Stipe svjedočili o pronalasku ljubavi i pouzdanju u Božju pomoć na putu u zajedničku budućnost.
Susret je prošao u pozitivnoj i opuštenoj atmosferi, a uz puno novih ideja, prijedloga i podrške, slijedeći se planira na jesen. Ali, do tada u zajednici Prilika za Susret neće nedostajati događanja na koja su pozvani svi slobodni mladići i djevojke u zrelim godinama koji mogu sklopiti katolički sakrament ženidbe. Nastavljaju se redovni susreti petkom u 19h u župi sv. Ćirila i Metoda, planiraju se hodoćašća, izleti i roštiljanja, odlasci na koncerte i u kino, te zajedničko ljetovanje.