Karitativna akcija OFS-a u Münchenu za udrugu Betlehem

U mjesecu listopadu članovi Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) u Münchenu održali su karitativnu akciju za udrugu Betlehem.

Naime, u Hrvatskoj djeluje udruga Betlehem koja se brine o trudnicama i samohranim majkama s djecom, a osim o njima udruga se brine i o obiteljima s više djece koji nisu u mogućnosti financijski zadovoljiti svoje potrebe. Osnovao ju je katolički svećenik i redovnik o. Marko Glogović. U početku je djelovala kao molitvena zajednica, a od godine 2008. službeno djeluje kao nevladina neprofitna udruga uz potporu Katoličke Crkve. Financiraju se isključivo od donacija fizičkih osoba. Jedan od glavnih ciljeva njihova apostolata jest da se svako začeto dijete rodi, a tomu pridonose pružajući svu potrebnu pomoć trudnicama (smještaj, hrana, odjeća, obuća, financijska pomoć, savjetovanje i sl.) Jedan od specifičnih ciljeva im je također razvijanje svijesti o važnosti majčinstva i kršćanskog odgoja, a samim time promicanje pronatalitetne politike, što i dokazuju svojim djelovanjem. Udruga ima svoje kuće u nekoliko hrvatskih gradova.

Na poticaj župljanke koja je povezana s o. Markom Glogovićem i upoznata s radom njegove udruge, članovi OFS-a odlučili su napraviti akciju prikupljanja sredstava za pomoć kući u Karlovcu. U opisu udruge navodi se da im je temelj molitva i djelovanje te da im snaga počiva na ljubavi i pomaganju drugima. Zaista, ondje gdje je temelj molitva i ljubav, ne manjka ni Božjega blagoslova ni providnosti. OFS se u to uvjerio kroz zadivljujući odaziv ljudi koji su bili spremni pomoći i dati dio od sebe za pomoć štićenicima ove udruge. Naime, u cijeloj akciji prikupljeno je 3 tone robe, odnosno devet paleta hrane ili konkretnije cijeli kamion dječje odjeće, hrane, kozmetike, pelena, plus 2600 eura u novcu za potrebe režija i ostale kućanske troškove. Novac je prikupljen od raznih donacija, a između ostaloga i od izrade i prodaje krunica na nedjeljnim misama. Za prijevoz iz Münchena ponudio se župljanin Marijan Dominković, koji je svojim vlastitim kamionom odvezao sve to za Hrvatsku. Donacije su stigle 14. listopada na adresu kuće u Karlovcu, a novac je uplaćen na broj žiroračuna.

O. Marko zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u akciji: „Evo želim svima od srca zahvaliti, naši su jako sretni i zadovoljni darovima i svakako prenesite svima najsrdačnije zahvale i našu molitvu! Puno nam znači sve to. Imamo silno mnogo potrebnih pomoći. Hvala Bogu!“

Njima je svaka pomoć dobro došla jer godišnje kroz kuće prođe 30 žena s djecom kojima se pruža besplatan smještaj s hranom te svaka materijalna, duhovna i psihološka pomoć. Uvijek ima onih koji su u potrebi i onih koji žele pomoći, samo ponekad, nažalost, ne dođu jedni do drugih. Razlozi mogu biti razni, ili odgađamo pomoći ili nemamo povjerenja da je onaj kome pomažemo zaista u potrebi i sl. Ovo je uistinu hvale vrijedna udruga kojoj se isplati pomoći jer se bore za očuvanje i dostojanstvo života. Često možda i ne pomišljamo kako je to kad se nema ni za osnovne životne potrebe. Mnoge majke su prisiljene doći u te kuće jer nemaju najpotrebnije za uzdržavanje svoga djeteta koje čekaju u utrobi. Zato pomozimo radu ove udruge, pomozimo da svako začeto dijete živi, pozvao je o. Marko.